Todorović: U narednih nekoliko nedelja u Čačku će biti postavljeni merači kvaliteta vazduha na pet novih lokacija

ČAČAK – Gradonačelnik Čačka Milun Todorović najavio je da će lokalna samouprava u narednih nekoliko nedelja nabaviti uređaje za merenje kvaliteta vazduha na pet novih lokacija na teritoriji grada Čačka.

O tome gde će biti postavljeni ti uređaji, kako je naglasio, odlučiće struka. On se osvrnuo i na najnovije podatke o zagađenosti vazduha u gradu na Moravi.

„Kao lokalna samouprava, nemamo pravo da od građana sakrijemo bilo kakav podatak, ali ti podaci, uključujući i zagađenje vazduha, moraju biti relevantni, moraju ih davati institucije koje su za to nadležne i meritorne, a ne privatna lica. Upravo zbog toga i ističem da smo u završnoj fazi nabavke uređaja za pet novih mernih mesta i nastojaćemo da ona budu na najfrekventnijim saobraćajnicama i na lokalitetima gde mislimo da se nalaze potencijalno najveći zagađivači. Hoćemo da učinimo sve da naši građani, pre svega, budu zaštićeni, da sva merenja kvaliteta vazduha budu meritorna i javna, da li na sajtu Grada Čačka ili Agencije za zaštitu životne sredine, videćemo. Najvažnije je da budu javna i u sistemu“ – istakao je Todorović.

On je dodao da će i poslednja kotlarnica u gradu, kotlarnica “Proleće“, koja radi na mazut uskoro biti stavljena na daljinski sistem, tako da će, kako je naveo, i taj izvor zagađenja biti veoma brzo otklonjen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име