U Čačku se trenutno gradi 30 stambenih zgrada, većina stanova već prodata

Foto: 032info

ČAČAK – Cene nekretnina u Čačku još rastu, ali i pored toga što se cene u centru grada kreću i do 1.600 evra po metru kvadratnom, potražnja je i dalje velika i većina stanova se proda još u toku izgradnje.

U Čačku se trenutno gradi oko 30 stambenih zgrada i većina tih stanova već je prodata.

Prema rečima Biljane Kićanović iz agencije za nekretnine Sigma, trend rasta cena nije novijeg datuma i u osnovi nije izazvan trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u čitavoj Evropi.

„Cena stanova je počela da skače još prošle godine, prošle jeseni. To je išlo polako, a kulminacija je bila sa ratom u Ukrajini, kada je došlo do skoka cena gvožđa i ostalih materijala za novu gradnju“ – navela je ona za Tanjug.

Kaže da je prvo došlo do skoka cena novogradnje, što je povuklo i cene polovnih stanova.

Cena kvadratnog metra u odnosu na prošlu godinu porasla je gotovo duplo, ali to nije uticalo na potražnju, dodaje Kićanovićeva.

„Cena novogradnje je prošle godine bila negde oko 900 evra. Sada je od 1.200 do 1.500 i 1.600 evra plus PDV. Diskutabilno je šta je realno, ali to je sada tržišna cena. Samim tim je skočila i cena polovnih stanova i oni sada idu i do 1.000 evra po kvadratnom metru, ali je tražnja još uvek velika“ – ističe Biljana Kićanović.

Prema njenim rečima, potražnja je nešto veća za polovnim stanovima nego za novogradnjom, ali dodaje da je ponuda tih stanova jako mala za razliku od ranijih godina.

1 KOMENTAR

  1. Dogovorene cene u okvirima investitora a ne tržišta ponude i potražnje.Da je tako,jasno je jer isti tvrdoglavo ne žele dati popust ili pregovarati o ceni.
    Stanova ima nego ih čuvaju.Kupiti u Čačku stan po ceni iz šireg dela Beograda,može samo „strah kupca da cene skaču“ .
    Cene gradjevinskog materijala padaju,ako Turci mogu da prodaju 60m2 za 50.000 eura na Egejskom moru?
    Biće popusta,polako kriza kuca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име