U Čačku zasadjeno 372 stabla u okviru projekta „Zeleni pojas“

Čačak – U okviru projekta „Zeleni pojas Čačka”, u rubnim zonama grada, na pet lokacija, u prethodnih nekoliko dana posađena su 372 nova stabla autohtonih vrsta drveća.

Realizacija projekta „Zeleni pojas Čačka“, započela je sadnjom 82 autohtone sadnice četinara (30) i lišćara (52) na uglu Bulevara Vuka Karadzića i Svetogorske ulice, koja će unaprediti urbanu klimu i povećati zelene površine.

Akcija je nastavljena sadnjom autohtonih vrsta lišćara (19) i četinara (8) po u ulici Danice Marković, gde je posađeno ukupno 27 stabala, a sadnja se nastavila i u ulici Slavka Krupeža u koju se „uliva” Bulevar Tanaska Rajića, razdvaja stambene objekte i prugu koja prolazi uz samu ulicu.

Između se nalazi degradirani prostor površine 56 ari i 65 metara kvadratnih. Pošumljavanje ove površine pre svega ima za cilj razgraničenje pruge i stambenih objekata u smislu sigurnosti stanovništva, smanjenje buke, da obezbedi rezerve otvorenih prostora i ustanovi pojas otvorenog područja, sačuva regulaciju i specifični karakter lokaliteta. Zasađeno je 27 autohtonih sadnica četinara i lišćara.

Akcija „Zeleni pojas Čačka” obuhvatila je i „MZ Park” i to lokaciju koja se nalazi na uglu ulice Svetog Save i Bulevara Vuka Karadzića gde su izgrađeni objekti – zgrade, oko kojih je ostao degradiran i neuređen prostor pored vrlo frekventnih saobraćajnica, površine od 55 ari i 53 metra kvadratna. Pošumljavanje ove površine ima za cilja smanjenje degradiranih površina, očuvanje i unapređenje prirodnih predela u blizini stanovanja i smanjenje efekta buke i aerozagađenja u stambenoj zoni. Zasađeno je ukupno 38 autohtonih vrsta četinara (15) i lišćara (23).

Projekat „Zeleni pojas Čačka” realizovan je kao deo sporazuma Grada Čačka i Ministarstva zaštite životne sredine, vrednost projekta je 4, 5 miliona dinara od kojih je 1, 2 miliona opredelila lokalna samouprava.

RINA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име