U Mrčajevcima i okolnim selima pojavila se afrička kuga svinja

Foto: Pixabay.com

Područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Mrčajevci proglašava se ZARAŽENIM područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod domaćih svinja i obuhvata Mrčajevce, Donju Gorevnicu, Bečanj i Ostru, navodi se u Rešenju v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doc. dr Miloša Petrovića.

Prema donetom Rešenju, područje poluprečnika najmanje deset kilometara proglašava se UGROŽENIM od zarazne bolesti afričke kuge svinja i obuhvata Vujetince, Bresnicu, Donju Trepču, Balugu LJubićsku, Stančiće, Mojsinje, Balugu Trnavsku, Vapu, Zablaće, Kukiće, Lipnicu, Mršince, Slatinu, Goričane i Katrgu na području grada Čačka. Lovišta „Mrčajevci“ i „Zapadna Morava Srbija Šume“ ustanovljena na teritoriji Čačka, proglašavaju se područjem visokog rizika od zarazne bolesti afrička kuga svinja.

Radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja na zaraženom područja u što kraćem roku će se izvršiti popis svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, kao i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, uz klinički pregled u roku od sedam dana, pod nadzorom veterinarskog inspektora. Takođe, biće vršena eutanazija svih svinja na zaraženom gazdinstvu,bez odlaganja, pod nadzorom veterinarskog inspektora.

O svim merama koje su naložene rešenjem Uprave za veterinu detaljnije se informišite na sledećem linku:

https://www.cacak.org.rs/userfiles/files/2023/April/Resenje_AKS_Mrcajevci.pdf

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име