U subotu u Čačku sajam roditeljstva

U subotu 16.10.2021. godine sa početom u 11 časova u vrtić „Bambi“, Vuka Karadžića b.b. u Čačaku, održaće se prvi SAJAM RODITELJSTVA, koji zajedno organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grad Čačak u okviru Projekta inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a uz finansijsku podršku Svetske banke.

SAJAM RODITELJSTVA ima za cilj da unapredi komunikaciju sa porodicama i doprinese razvoju svesti o značaju rane inkluzije i ranog uključivanja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Tokom SAJMA RODITELJSTVA porodice sa malom decom, naročito porodice iz osetljivih drušvenih grupa, kao i porodice čija deca nisu uključena u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja će imati priliku da na jednom mestu neposredno dobiju sve informacija o svojim pravima, kao i o uslugama koje pružaju lokalne institucije – Grad Čačak, Dom zdravlja, Centra za socijalni rad, Predškolska ustanova Radost, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „1. novembar“, Udruženja za pomoć MNRO i Zavoda za javno zdravlje i drugi.

Takođe, na SAJMU RODITELJSTVA roditelji će imati priliku da kroz različite edukativne i interaktivne radionice saznaju kako da unaprede svoje roditeljske veštine, saznaju zašto je vrtić dobro okruženje za odrastanje njihove dece, a imaće i priliku da zajedno sa svojom decom učestvuju u kreativnim, istraživačkim, sportskim radionicama i brojnim drugim aktivnostima.

SAJAM RODITELJSTVA svečano će otvoriti pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Jović i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje se uz podršku Svetske banke i unapređuje dostupnost, kvalitet i uslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu. Kroz projekat se obezbeđuje 11.000 novih mesta u vrtićima za mališane i to:

Dogradnjom postojećih ili izgradnjom novih vrtića u 35 JLS obezbeđuje se 5.500 novih mesta.

Adaptacijom i prenamenom postojećih prostora, u saradnji sa Fondacijom „Novak Đoković“, obezbeđuje se više od 100 novih soba za 2.500 mališana iz 20 gradova i opština.

Sa 1,8 miliona evra podržana su 34 lokalna projekta koji su na različite načine povećali dostupnost usluga i podrške porodicama sa malom decom i istovremeno omogućile uključivanje više od 3000 dece iz osetljivih društvenih grupa u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Projekat, pored navedenog, podržava Nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnažuje kompetencije vaspitača za implementaciju novog programa, pruža podršku porodicama sa decom, sa fokusom na porodice iz osetljivih društvenih grupa, podstiče uključćivanje dece u kvalitetan sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanjaa u cilju obezbeđivanja jednakih uslova za razvoj sve dece.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име