Ukinuta vanredna situacija u Pakovraću. Grad Čačak nabavlja sirene za vazdušnu opasnost…

ODRŽANA 13. REDOVNA SEDNICA GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Čačak – „Prva tačka dnevnog reda današnje sednice bila je ukidanje vanredne situacije na delu teritorije MZ Pakovraće, jer su se sada stekli optimalni uslovi za vodosnabdevanje u tom  delu  mesne zajednice. Po drugoj tački dnevnog reda razmatran je izveštaj o stanju spremnosti za nailazeću zimsku sezonu 2022/23“, rekao je načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije, Bratislav Zečević.

„Ovog puta dosta spremnije dočekujemo zimski period u odnosu na prethodnu godinu. Grad Čačak obnovio je mehanizaciju, sa mesnim zajednicama izdvojio sredstva za kupovinu raonika za seosko područje, čime je obuhvaćeno oko 40 mesnih zajednica. Što se tiče ostalih tačaka, Centar za socijalni rad dostavio je okvirni spisak ugroženih domaćinstava, kojih je oko 49, s tim što je taj spisak uvek podložan promenama. Ono što želim da napomenem, Crveni krst će se priključiti svim ovim aktivnostima, ako bude potrebno i neophodno, jedinice civilne zaštite opšte namene će pomagati našim zdravstvenim ustanovama i prevoziće lica na dijalizu.“

Na sednici su razmatrene i akustička studija sa studijom izvodljivosti, koju je grad Čačak izradio 2015. godine.

„Međutim, na tehničku dokumentaciju čekali smo saglasnost sektora za vanredne situacije, što je predvideo novi zakon. Mi smo dobili saglasnost i krenućemo u kupovinu sirena, a grad Čačak treba da se pokrije sa 70 sirena, a ta studija mora ponovo da se ažurira zbog izgrađenosti Grada Čačka, naročito u gradskoj zoni. Sirene koštaju između 700.000 do 2.000.000 dinara. Što se tiče prioriteta u postavljanju sirena, krenućemo od najugroženijih delova teritorija Grada Čačka, s tim što moramo navesti da se te sirene dovode do sektora za vanredne situacije i oni vrše aktiviranje istih sirena. Takođe, imamo i okvirno predlog za finansiranje Civilne zaštite Grada Čačka, i on iznosi oko 9.850.000 dinara. Taj sistem je kompleksan i ne podrazumeva samo operativno delovanje, kada je neka elementarna nepogoda u pitanju, već i preventivne mere, kao i građevinske radove, kao što se trenutno izvode na izgradnji mosta na Čemernici koji spaja Miokovce i Gornju Gorevnicu“, naveo je Zečević.

Novinar: Svetlana Vučković, fotografije: Željko Jagajić

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име