Vernici danas slave Svetog Alimpija

Алимпије је рођен у Адријанопољу Пафлагонијском и од малена предан на службу Богу. Као ђакон служио је код месног епископа Теодора. Жељан усамљеничког живота, молитве и богомислија, Алимпије се удаљи на неко јелинско гробље ван града, од кога људи бегаху као од страшилишта, због честих демонских привиђања. Ту он пободе крст и сазида храм у част Свете Ефимије, која му се беше јавила у сну. Покрај храма подиже високи стуб, са малом кулом на врху, у коју се попе и проведе у њој, у посту и молитви, пуних 53 године. Пролазници и поштоваоци су му додавали по мало хлеба и воде, да се одржи у животу.
Ни подсмех људи, ни злоба демона, не могаху га одатле удаљити, нити у намери његовој поколебати. Нарочито од демона претрпе овај светитељ безбројне невоље. Не само да га демони устрашиваху разним привиђењима, него га и камењем удараху. И не даваху му мира ни дању ни ноћу, за дуго времена. Духовно снажни Алимпије ограђиваше се од демонске силе крсним знамењем и именом Исусовим.
Најзад га побеђени демони оставише и побегоше, а људи га почеше поштовати и долазити му ради молитве, утехе, поуке и исцелења.

Око његовог стуба изградише се два манастира, с једне стране мушки, а са друге женски. У женском манастиру живеле су мајка и сестра његова. Свети Алимпије је руководио монасима и монахињама са свога стуба, примером и речиме, и сијаше свима као сунце са небеса, указујући пут ка спасењу.
Овај свети Божји угодник је имао толику благодат, да га је често обасјавала небеска светлост и над њим се уздизаше до небеса стуб од те светлости.. Алимпије је био диван и моћан чудотворац, како за живота, тако и после смрти. Поживевши 118 година, упокоји се 640. године, у време цара Ираклија. Од његових светих моштију сачувана је само глава и налази се у светогорском манастиру Кутлумушу.
Свети Алимпије се слави 26. новембра / 9. децембра. На икони се Свети Алимпије слика у монашком, великосхимничком оделу, како стоји у кули на свом стубу.
Српски народ поштује Светог Алимпија и као заштитника стоке.

ТРОПАР (ПЕСМА) СВЕТОМ АЛИМПИЈУ
Глас 1: Био си тврђава трпљења, подражавајући у ревности праоце, Преподобни: Јова у страдањима, Јосифа у искушењима и бестелесне анђеле у животу, иако си био телу. Алимпије, оче наш, моли Христа Бога за спасење душа наших.

Срећна слава!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име