Vučić: Mladima od 16 do 30 godina 100 evra u februaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na godišnjoj konferenciji za medije najavio da će mladi od 16 do nepunih 30 godina prvog februara dobiti jednokratnu pomoć države od 100 evra. Početkom januara, zdravstveni radnici dobijaju 10.000 dinara pomoći.

Aleksandar Vučić je na godišnjoj konferenciji za medije u Palati „Srbija“ rekao da je naša zemlja zbog koronavirusa izgubila mnogo ljudi i da danas nema nikoga u Srbiji ko nije izgubio nekog svog. Međutim, primetio je, u tom procesu nije se dovoljno brinulo o mladima.

„Brinući o životima onih koji imaju određene bolesti, naših starijih, majka, očeva, baka i deka, zaboravili smo na mlade ljude, na osnovce, srednjoškolce, studente, mlade koji su završili školovanje, o kojima niko nije brinuo, ili nismo dovoljno brinuli“„ rekao je Vučić.

Najavio je jednokratnu pomoć od 100 evra za mlade od 16 do 30 godina. Kaže da država ne misli da će rešiti neki problem time što će mladima uplatiti 100 evra, ali da je to znak pažnje prema njima.

„Svi mladi, od onih koji su napunili 16 godina do onih koji će u 2022. napuniti 30 godina, imaju pravo da se od 15. do 30. januara prijave i da prvog februara dobiju 100 evra novčane pomoći„, rekao je Vučić.

Zdravstveni radnici dobiće 15. januara 10.000 dinara.

Vučić je podsetio da će od januara biti veća davanja za majke za rođenje prvog deteta – one će jednokratno dobiti 300.000 dinara. Sve porodice koje dobiju drugo ili treće dete primiće od države jednokratnu pomoć od 100.000 dinara. Za drugo dete ostaje mesečna pomoć od 10.000 dinara naredne dve godine, a za treće dete mesečna pomoć u narednih 10 godina.

Pomoć za majke u kupovini stana ili kuće
Novina je i pravo na novčana sredstva za izgradnju i kupovinu stana ili kuće – uredbom vlade omogućiće se da majka deteta dobije od države 10 do 50 odsto vrednosti objekta na poklon.

„Zašto smo vezali sve za majku? Majke su uvek odgovornije od nas, majke su te koje će na najbolji način da štite interes deteta i želeti mu najbolji smeštaj„, rekao je Vučić dodajući da je to ogroman novac – stotine miliona evra.

Najavio je i dodatne izmene Krivičnog zakonika i drugih zakona kojima se uvode još snažnije preventivne mere u borbi protiv nasilja nad ženama. Sagledava se, kaže, kako i na koji način da se izbori protiv vršnjačkog nasilja.

„Javni dug ispod očekivanog“

Predsednik je istakao da Srbija godinu završava sa stopom javnog duga od 56,9 odsto opšte države u odnosu na bruto društveni proizvod, odnosno 57,5 u odnosu na konsolidovanu državu, tj kada se dodaju i lokalne samouprave.

„Stopa javnog duga je ispod nivoa koji smo očekivali, zahvaljujući i uštedama koje smo postigli, da nismo imali problema u energetskom sektoru u decembru, tada bi stopa bila i za nijansu niža. To dovoljno govori koliko smo na domaćinski i odgovoran način postupali„, istakao je predsednik.

„Rast BDP-a 7,5 odsto“

Što se tiče rasta BDP-a, naveo je da je konačna fleš procena, koja može da se razlikuje plus minus 0,1 odsto, da 2021. godinu završavamo sa stopom rasta plus 7,5 odsto.

Poljoprivreda, kako je naveo, zbog suše jedina beleži minus 1,4 odsto, što nas je koštalo veće stope rasta.

Istakao je da je Srbija de fakto, posle Irske, zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi.

„Ne postoji šansa da nas neko stigne. Litvanija ima nižu stopu od očekivane, mi smo u plusu 6,7 sedam odsto u dve godine. Takav plus niko neće imati i to je veliki uspeh građana Srbije.“

Očekuje se, kako je dodao, da Srbija ovu godinu završi sa BDP-om od 53 milijarde.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име