Zašto je 1. april dan šale?

Zašto baš prvi dan aprila? Zašto šala? Još uvek nije pouzdano utvrđeno kada se uobičajilo zbijanje šala na 1. april. Mnogi stručnjaci veruju da je taj običaj u Evropi nastao krajem srednjeg veka kao „Dan svih luda“.

Aprilili

Zašto baš prvi dan aprila? Zašto šala? Čemu se ljudi smeju? Na ova i još poneka pitanja odgovore možete pronaći u tekstu koji sledi.

Simbolika prvog aprila

U šesnaestom veku, u Francuskoj se kao početak nove godine uzimao prvi april. Slavilo se svuda, sa raskalašnim zabavama, uz puno vina i poslastica, do kasnih jutarnjh sati.

Prvi „prvi“ April

Tradiciju dočekivanja Nove godine u proleće je prekinuo Papa Grgur 1562.godine, kada je kao početak nove, kalendarske, godine uzet prvi dan januara. Međutim, među brojnim podanicima katoličke crkve, bilo je onih koji se sa odlukom uvaženog pape nisu slagali, kao i onih koji za tu odluku jednostavno – nisu čuli. Oni su nastavili da novu kalendarsku godinu započinju prvog dana aprila, što je za ostatak stanovništva bio odličan povod za izrugivanje ”slavljenika” i zbijanje šala na njihov račun.

“Slavljenici” su nazivani “aprilskim budalama”, i bili su predmet brojnih šala, od kojih je najčešća bila da ih ubeđuju kako je nešto istina, iako je potpuna laž.

Aprilska riba – “Poisson d’Avril”

Danas se u Francuskoj prvi dan aprila obeležava kao dan “aprilske ribe” odnosno „Poisson d’Avril.“ Deca širom Francuske zbijaju šale sa svojim vršnjacima tako što im na leđa kače ribe, napravljene od papira. Kada nosilac ribe otkrije “plen” na leđima, za njim ostala deca, koja su učestvovala u kačenju, viču “ Aprilska riba”.

1. April u SAD

Amerikanci na prvi april zbijaju šale sa prijateljima i strancima. Jedna od najpoznatijih šala na 1.April ( ili na Dan budala, kako se još ovaj dan popularno naziva ) u Americi je da se upre prstom u cipele sagovornika i kaže :“odvezana ti je pertla”.

U devetnaestom veku, američki učitelji su se sa svojim đacima šalili tako što su upirali prstom u nebo i iznenađeno govorili: “ Pogledaj, jato pingvina!”. Popularna šala među američkim školarcima je da jedni druge ubeđuju da je škola otkazana, iz raznih, uglavnom, neverovatnih, razloga. Koja god da je šala u pitanju, kada neko nasedne, u Americi se obavezno kaže “Aprilska budalo!“ (“April Fool!“).

Prvoaprilske šale

Najčešći vid prvoaprilskih šala su praktične šale. Na primer, zameniti šećer sa solju u prvoj jutarnjoj kafi ili naviti časovnik sat vremena ranije ili kasnije kako bi neko zakasnio ili došao mnogo ranije, glumiti da ste neko ko niste, itd. Neke prvoaprilske šale su kratke, a neke umeju da se rastegnu skoro do ponoći, kada se “žrtva” najčešće uveri da je bila predmet šale. Koji god da je način i koliko god da traje, suština je da prvoaprilska šala ne treba nikog da uvredi niti povredi – jer to nije smešno.

Uspešna prvoaprilska šala je ona nakon koje se svi smeju, a najviše osoba koja je bila “žrtva” iste. Poznati američki humorista i pisac Mark Tvejn je na temu prvoaprilskih šala izjavio : “Prvog dana aprila saznajemo kakvi smo ostalih 364 dana u godini”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име