Završen 30. Memorijal Nadežde Petrović, proglašeni pobednici, potpisan protokol o saradnji

Medijima i nekolicini gostiju su se obratili Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije Nadežda Petrović i selektorka 30. Memorijala prof. Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke.

Gospodin Ćalović je naglasio veliki značaj Memorijala kao jednog od najznačajnijih reprezenata tekuće umetničke prakse u regionu i nesumnjivo najobimniji Memorijal u svojoj šezdesetogodišnjoj istoriji. Prof. Sarita Vujković je istakla izuzetnu saradnju i napore UGNP I MSURS, koje su umetnici i organizatori uložili kako bi celovitost jubilarnog Memorijala kao i umetničko – kustoska ideja pod sloganom “Na jug, na jug!Idemo na jug!”u potpunosti bila ostvarena.

U predstavljenju kataloga jubilarnog 30. Memorijala Nadežde Petrović su govorili urednica publikacije Mirjana Racković, glavni kustos Memorijala i Nemanja Mićević, dizajner kataloga.

Svečano su dodeljene nagrada pobednicima 30. Memorijala.

Stručni žiri u sastavu: predsednik Miroslav Karić, kustos Muzeja savremene umetnosti, Milica Todorović, umetnička direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu I Dragana Božović, kustoskinja I muzejski savetnik u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović”- Čačak su nagradu Memorijala dodelili Mladenu Miljanoviću, umetniku iz Banja Luke za video rad “Zvuci rodnog kraja” a Nagrada Umetničke galerije “Nadežda Petrović” je dodeljena Vladimiru Periću za rad “Karantin za ptice”, objekat postevljen u Gradski park i poklonjen gradu Čačku na trajno korišćenje.

Mladen Miljanović i Branko Ćalović
Branko Ćalović i Vladimir Perić

U završetku svečanosti  je potpisan i, za obe kuće, veoma značajan Sporazum o saradnji između Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke. U Sporazumu o saradnji I međusobnoj podršci se navodi da će obe ustanove raditi na zaštiti i prezentaciji kulturnog nasleđa kao I saradnja na realizaciji pojedinačnih I zajedničkih programa.

Tekst/foto: UG Nadežda Petrović Čačak

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име