Završeno uređenje bedema sa Ljubićke strane

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović danas je sa saradnicima posetio Mesnu zajednicu LJubić kej, gde je završena rekonstrukcija gradskog bedema sa ljubićke strane Zapadne Morave.

„Urađeno je popločavanje staza bedema, od drumskog mosta do gradske plaže, već postojeće stepenice su rekonstruisane tako što su postavljene vibropresovane betonske ploče. Takođe, ovo „šetalište“ dobilo je i novi mobilijar i javnu rasvetu. Počeli smo i sa tekućim održavanjem pešačkog mosta, odnosno farbanjem ograde, a pošto je most star više od 40 godina, nadležna komisija je utvrdila da mu je potrebna rekonstrukcija većeg obima“ – rekao je Todorović.

Investicija uređenja ovog dela bedema, vredna je oko 35 miliona dinara, što je finansirano iz budžeta Grada, a gradonačelnik Čačka je ovom prilikom najavio da se već za nekoliko nedelja završava kanal za navodnjavanje Parmenac – LJubić kej, kao i da je u pripremi izgradnja crpne stanice LJubić kej.

„Završetak ovog dela kanala Parmenac – Katrga, do Suvog brega, u dužini od nešto manje od šest kilometara, obavezuje nas da izgradimo i crpnu stanicu.  U toku je tehnička kontrola projekta za izgradnju crpne stanice LJubić kej, koja bi rešila problem nepovoljnog povratnog toka iz Zapadne Morave u kanal Maravac-Mijatovac, tokom ekstremnih hidroloških uslova. Nakon tehničke kontrole, sledi izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača radova, što očekujemo krajem ovog meseca. Budžetom Grada za tekuću godinu planirana su sredstva od 89 miliona dinara za crpnu stanicu, a do sada smo za idejno rešenje i izradu idejnog projekta, kao i projekata za građevinsku dozvolu i za izvođenje, izdvojili oko četiri miliona dinara“ – rekao je Todorović.

On je naglasio da će na ovaj način, stanovnici, pre svega donje strane LJubić keja, biti potpuno bezbedni od velikih kiša i izlivanja, koja su decenijama unazad bila problem za ovaj deo grada.

U toku je i uređenje desne obale reke Zapadne Morave u Čačku, koje radi JVP „Srbijavode“.  Investicija je vredna 1,5 milion evra, a finansira se iz budžeta Vlade RS. Todorović je podsetio da je Grad, zajedno sa JVP „Srbijavode“ i Vladom RS, investirao oko  4,5 miliona evra u uređenje korita vodotokova prvog reda, odnosno reka Zapadne Morave, Čemernice i Kamenice, što je u velikoj meri uticalo da se više ne dešavaju značajni akcidenti tokom obimnih padavina.

1 KOMENTAR

  1. Super! Lijepo i potrebno! Sve pohvale. Bilo je bezveze da jedna strana Morave da bude uredjena a druga ne.
    Sad produzite do Parmenca da Cacak dobije adekvatno setaliste za ljubitelje prirode i pjesacenja posto se nema cim pohvaliti kada govorimo o tome ili izletistima. Nemaju svi selo i babe i dede na selu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име