ŽENE SU STUBOVI OPSTANKA I RAZVOJA SELA

Neretko možemo čuti da su žene stub porodice, da je najbolje neguju, razumeju i održavaju na okupu. Zato, žene koje žive na selu zaslužuju dosta pažnje, jer su zapravo one te koje vode računa o opstanku porodice, održavanju i opstanku poljoprivrednih gazdinstava, izvode često najteže radove na polju.

Udruženje žena Evgenija iz sela Ježevica kod Čačka je udruženje sastavljeno od žena koje za cilj imaju opstanak i razvoj sela, razvijanje ideja za ostanak i povratak mladih na selo, ali i podršku ženama malim preduzetnicama u prodaji svojih proizvoda. Udruženje je mlado, nastalo 2019. godine, ali interesantno da su svojim radom uspele da dobiju izuzetnu pažnju javnosti. Kroz sastanke i druženja, ovo Udruženje dogovara učešće na raznim manifestacijama, skupovima i panelima gde se trude da plasiraju ručno pravljene proizvode iz domaće radinosti poput: zimnice, džemova, sokova, rakije, meda i melema.

Žene iz ovog udruženja se dodatno bave i humanitarnim radom, osmišljavanjem projekata za poboljšanje infrastrukture u selu, same su očistile rečno korito i pokrenule akcije obeležavanja eko staze. Udruženje Evgenija je otvoreno za povezivanje sa drugim Udruženjima, organizovanja druženja i zajednički rad sa ciljem poboljšanja uslova života svih žena u Srbiji i obezbeđivanje bolje zajedničke budućnosti.

Ovo je važno jer predstavlja podsticaj za dalji rast i razvoj ženskog udruživanja. To udruživanje se moze definisati kao mesto na kome žene misle o svojim životima u društvu u kome žive i njihovoj mogućnosti da iskažu svoju kreativnost. Važno je da žene pokazuju svoju solidarnost, druželjubivost i otvorenost ka novim idejama jer su time na odličnom putu da postanu stub razvoja porodice, sela, grada kao i citavog društva.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име