Čačak: Bruka i sukobi u Crvenom krstu. Lični razlozi ili nešto drugo?

Prva pomisao na Crveni krst je humanost, dobročinstvo, darovanje. To zaista jeste tako ali ovih dana čitamo vesti koje nas uznemiravaju i teraju na razmišljanje. Javnost u Čačku je blago rečeno šokirana vestima koje stižu iz kolektiva lokalne organizacije Crvenog krsta.

U Crvenom krstu je radno angažovano dvanaest ljudi. Prema informacijama koje su plasirane u javnosti, njih devetoro je potpisalo nekakvu peticiju da trpe mobing. Svi su želeli da ostanu anonimni i nisu hteli javno da govore o tome, dok Biljana Davidović, sekretar Crvenog krsta, kaže da nije upoznata sa njihovim zahtevima.

Pre nekoliko dana u Čačak je tim povodom dolazio i sekretar Crvenog krsta Srbije i prisustvovao sastanku u gradskoj upravi. Nakon tog sastanka Igor Trifunović, predsednik Skupštine grada, poručio je javnosti da se mobing neće tolerisati i da će radnici biti zaštićeni. Ono što nije saopšteno je to da se ne zna kakav oblik mobinga je u pitanju, kao ni ko ga trpi, a ko ga vrši.

Tim pobodom javnosti se obratio Trifunović i poručio sledeće:

Foto instagram

„Zaključeno je da se neće tolerisati urusavanje humanitarne organizacije CK od strane pojedinca i da ce se pruziti podrska svim zaposlenima i volonterima kojima je humanost i rad na prvom mestu i koji su spremni da se ukljuce u nove projekte i budu nosioci istih.“

Čitajući medije možemo zaključiti da se u sve umešala politika prema izjavama pojedinaca i da je cilj postavljanje kadrova koji zadovoljavaju lične kriterijume jedne osobe.

„Ovo više nije normalno. Tražili su da potpišemo peticiju i rekli da ne talasamo. Obećali su smenu i sada kada smo čuli od Miladinovića (Ljubomir Miladinovića, sekretara Crvenog krsta Srbije) da neće biti tolerisana promocija politike u organizaciji i da od smene nema ništa, mi smo u strahu. Ja nisam ni želela da se petljam u ta posla, već da gledam svoja.“ – poručila je osoba koja moli da ostane aninimna i dalje.

„Mi smo iskorišćeni kao kusur za njihove stranačke sukobe. Najgore je što ne shvataju da su naneli veliku bruku na grad i Crveni krst. Zovu me prijatelji i pitaju da li smo normalni? Todoroviću i Miliću svaka čast. Grad izdvaja velika sredstva svake godine za Crveni krst i korisnike. Ove godine su nam iz udruženja privrednika mnogo pomogli oko sanacije fasade. Ali eto šta ćete, postoje neki kojima je malo svega što imaju pa bi da petljalju sa narodnim kazanom. Bruka ljudi moji.“ – jada se zaposleni.

Na osnovu svega navedenog javnost je uskraćena za istinu. Mi ne znamo kako se zaposleni mobinguju ni da li se uopšte mobinguju? Da li će korisnici osetiti boljitak ili ne? Koji su to novi projekti, ima li ih i da li neko sprečava njihovu realizaciju? Jedno je sigurno, zaposleni su na raspolaganju korisnicima, grad Čačak pruža finansijsku podršku, privednici pomažu, a pojedinci nanose bruku i sramotu.

Foto fejsbuk

Iz ove organizacije nam poručuju da je sve počelo nakon svadje izmedju Igora Trifunovića i Igora Logvinova koji su nekada bili kao „nokat i meso“.

„Pale su pretnje i teške reči, a od tada naša ustanova je non stop u medijima na lošem glasu. Želimo samo da sve bude kao pre i da služimo ovoj sirotinji koja od ove bruke nema ništa dobro.“

2 KOMENTARA

  1. Crveni Krst ne radi svoj posao vec duze vremena. Prituzbe su padale i pre ali sekretaru se mandat obnavlja. Nema veze sto je nezadovoljstvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име